SKR:n kannanotto Turkin sotatoimiin Syyriassa

Suomen kristillinen rauhanliike tuomitsee Turkin hyökkÀyksen Syyriaan ja sen kurdivÀestöÀ vastaan.

Siviiliuhreista piittaamattomat ja kansainvÀlisestÀ oikeudesta vÀlinpitÀmÀttömÀt sotatoimet aiheuttavat vÀlitöntÀ ja kauaskantoista inhimillistÀ kÀrsimystÀ joka ei ole perusteltavissa terrorismin vastaisella taistelulla.

Turkin sotavalmistelujen avoimuus ja julkisuus ei anna oikeutusta niiden toteuttamiselle, vaan kertoo kansainvÀlisen yhteisön karkeasta epÀonnistumisesta vaikuttaa maahan siten, ettÀ vihollisuudet olisi vÀltetty.

Monet toimijat EU:ta ja Suomea myöten ovat tuominneet iskun, mutta riittÀÀkö passiivis-reaktiivinen linja? RiittÀÀkö se ettÀ jatkossa Suomi ei vie aseita Turkkiin? Ei riitÀ. TÀmÀn mittakaavan kansainvÀlisen oikeuden sekÀ kirjoittamattomien kansainvÀlisten pelisÀÀntöjen rikkominen kÀytÀnnössÀ sivuuttaa YK:n turvaneuvoston, murtaa kv-oikeuden ja muuttaa pelisÀÀnnöt.

RiskinÀ on, ettÀ tulevaisuudessa mikÀ tahansa maa pystyy oikeuttamaan esimerkiksi 30 km puskurivyöhykkeen perustamisen vieraaseen maahan perustuen Turkin esimerkkiin. Tai miksi rajoittua 30. kilometriin, mikÀli kyseinen maa pÀÀttÀÀ ettÀ terrorismia tai muuta ennaltaehkÀisyn tarvetta sijaitsee syvemmÀllÀ vieraassa maassa?

KansainvÀlisen yhteisön epÀonnistumista estÀÀ Turkin toimet tulee puida vakavasti ja löytÀÀ ratkaisuja jotka tekevÀt jatkossa vastaavat ratkaisut huomattavasti vaikeammiksi toteuttaa. Mutta vÀlittömÀsti on tarpeellista nostaa panoksia ja löytÀÀ liittolaisia sellaisille toimille, jotka vaikuttavat siihen ettÀ sotatoimet loppuvat ja Turkki vetÀytyy.

TÀssÀ työssÀ Suomella on EU:n puheenjohtajana ensiluokkainen tilaisuus vaikuttaa kokoaan suuremmin. Panoksena on paitsi siviilivÀestön kohtalo, myös globaalin turvallisuusarkkitehtuurin tulevaisuus ja se millaisessa maailmassa haluamme elÀÀ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.