Rauhanpalkinto graffititaiteilija Pete “Hende” Niemiselle

Suomen kristillisen rauhanliikkeen (SKR) vuoden 2019 rauhanpalkinto on my√∂nnetty graffititaiteilija Pete ‚ÄĚHende‚ÄĚ Niemiselle. Nieminen on ty√∂skennellyt vuosia oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja kulttuurien v√§lisen ymm√§rryksen parantamiseksi, ja t√§t√§ ty√∂t√§ h√§n on tehnyt erityisesti nuorten parissa ja yhdess√§ nuorten kanssa. Hende Niemisen rauhanty√∂ss√§ yhdistyy ainutlaatuisella tavalla halu tehd√§ maailma paremmaksi paikaksi ja intohimoinen fokus konkretiaan. Ty√∂kalunaan maalipurkki, Nieminen on maalannut kantaaottavia julkisia seini√§, opettanut graffittimaalausta koululaisille sek√§ vet√§nyt Suomen ryhm√§√§ kolmivaiheisessa ihmisoikeuksia ja kansalaisaktivismia k√§sittelev√§ss√§ Actlab-ty√∂pajakokonaisuudessa Armeniassa, Georgiassa ja Norjassa.

‚ÄĚHende Nieminen ravistelee paitsi maalipurkkeja, my√∂s koko rauhanty√∂n pakkaa‚ÄĚ, sanoo SKR:n puheenjohtaja Jussi Ojala. ‚ÄĚT√§ss√§ 44-vuotiaassa perheenis√§ss√§ on my√∂nteist√§ kapinaa, j√§nnitett√§ ja tahtoa jota harvoin n√§kee. Hende purkaa syv√§√§n juurtuneita ennakkoluuloja ja stereotypioita graffititaiteesta, kuka sit√§ voi tehd√§ ja mik√§ taiteen sis√§lt√∂ voi olla. Samalla h√§n rakentaa siltoja joita moni ei uskonut ett√§ voidaan rakentaa. Esimerkiksi Vantaankosken seurakunnan graffiti-alttaritaulu tai graffitintekij√§n kymmenen k√§sky√§ kertovat ehk√§ vanhaa rauhan viesti√§ mutta kieli on ihan uusi.‚ÄĚ

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Presidentti Martti Ahtisaari, sovinnontyön asiantuntija Mahdi Abdile, kansanedustaja Pekka Haavisto ja toimittajat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff. SKR on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö.

Kuva: Sofia Svensk

Lisätietoja:

Jussi Ojala, jussi.ojala@kua.fi, 0503526536 ja Pete Nieminen 0445457939.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.