Uskonnot rauhan edistäjänä su 11.10.2009 Hämeenlinnassa

Waterlilly
Photo (cc) by Dr. Hemmert.

Hämeenlinnan Keskusseurakuntatalossa järjestetään sunnuntaina 11.10.2009 klo 15.00 yhteiskunnallinen iltapäivä “Uskonnot rauhan edistäjinä.” Keskusseurakuntatalo sijaitsee osoitteessa Rauhankatu 14. Luennot: “Väkivallattomuus – realistinen vaihtoehto”, pääsihteeri Timo Virtala ja “Kirkko turvapaikkana pakolaiselle”, rovasti Klaus Malmivaara.

Punkalaitumen kirkkoherran virasta eläkeelle jäänyt rovasti Klaus Malmivaara kertoo kokemuksiaan pakolaisten auttamisesta ja Suomen viranomaisten pakolaiskäytöstä.

Loviisan rauhanfoorumin pääsihteeri Timo Virtala puhuu väkivallattomuuden puolesta otsikolla Väkivallattomuus – realistinen vaihtoehto. Hänen puheenvuoronsa ydin on, että pasifismi, eli työ väkivallan vähentämiseksi ja sotien ennaltaehkäisemiseksi, ei ole sen radikaalimpaa tai idealistisempaa kuin lääketieteen työ tauteja vastaan. Mielikuvituksen, viisauden ja systemaattisen tutkimuksen avulla väkivallalle on mahdollista keksiä vaihtoehtoja.

Timo Virtala viittaa K. E. Bouldingin määrittelemään kolmenlaiseen vallankäyttöön ihmisten välisissä suhteissa: voimaan, vaihtoon ja eheytykseen perustuvaan. Viimeksimainittua voidaan kutsua väkivallattomuudeksi. Keskeistä siinä on rehellisyys, avoimuus, rohkeus ja uhrautuvaisuus. Tavoitteena ei ole vastustajan murskaaminen, vaan yhteisymmärryksen luominen.

Sunnuntaista 11.10. käynnistyy väkivallaton viikko.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.