Vuoden 2007 rauhanpalkinto Lyömätön Linja Espoossa -toiminnalle

lyomaton_logo.JPG

Suomen kristillinen rauhanliike – Finlands kristliga fredsrörelse r.y. myöntää rauhanpalkinnon vuosittain uudenvuodenpäivänä, jota vietetään myös kirkkojen rauhanpäivänä. Vuoden 2007 rauhanpalkinto myönnettiin Lyömätön Linja Espoossa –toiminnalle ja jaettiin lämminhenkisessä tilaisuudessa 2.2. Lyömättömän Linjan tiloissa Leppävaarassa.

Rauhanpalkinto on tunnustus toiminnalle, joka tarjoaa mahdollisuuden miehille, jotka ovat tunnistaneet väkivaltaisuutensa perhe- ja lähisuhteissa, ottavat vastuun ja pyrkivät väkivallan katkaisuun.

Espoon Lyömätön Linja on yksi esimerkki siitä, kuinka miehet oma-aloitteisesti ja toisiaan tukien ovat asettaneet tavoitteekseen katkaista väkivallan kierrettä. Kyse on ammatillisesti ohjatusta toiminnasta, johon sisältyy miesten keskinäistä tukea ja vertaisauttamista.

Lyömättömän Linjan toiminta alkoi Espoossa 1990-luvun alussa ja se sai vaikutteita ulkomailla kehittyneistä väkivaltaisten miesten tukiohjelmista. Espoon Lyömättömän Linjan taustajärjestönä on alusta alkaen toiminut Naisten Apu Espoossa ry.

Lyömättömän Linjan ohella vastaavaa työtä tehdään myös muilla nimillä tai hieman erilaisin painotuksin useilla paikkakunnilla eri järjestöjen ja seurakuntien toimesta.

Poliisille ilmoitettu perhe- ja lähisuhdeväkivalta on viime vuosina jatkuvasti lisääntynyt ja Suomi on tässä mielessä Euroopan väkivaltaisimpia maita. Palkitsemalla Lyömätön Linja Espoossa -toiminnan Suomen kristillinen rauhanliike kiinnittää huomiota perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan ja antaa tukensa niille, jotka haluavat ottaa vastuun itsestään ja lähimmäisistään.

Suomalainen tunneilmasto on karu ja köyhä. Tosin paljon parannusta tapahtuu koko ajan sitä mukaan kuin vääristä kasvatusmalleista päästään eroon. Varsinkin pojista on pyritty kasvattamaan karskeja ja työistä kilttejä ja hiljaisia. Kummallekaan ei ole perinteisesti annettu lupaa tuntea, ei ainkaan kielteisiksi katsottuja tunteita. Syynä on paitsi väärä ihmisihanne niin myös vanhempien oma tunnekylmä kasvatus lapsena. Näin heille ei ole kehittynyt taitoa sietää lapsen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.