I have a dream -puheesta tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta

Päivälleen 50 vuotta sitten, 28. elokuuta 1963, 250 000 ihmistä oli kokoontuneena Lincolnin muistomerkille Washingotoniin. Tummien ihmisoikeustaistelun keulahahmo, tuolloin vain 34-vuotias teologian tohtori Martin Luther King Jr., piti sittemmin vuosisadan parhaaksi yhdysvaltalaiseksi valitun puheensa. Puheessaan hän vaati lainsäätäjiä noudattamaan Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksessa vuonna 1776 sopimia periaatteita kaikkien kansalaisten tasavertaisuudesta.

”Sata vuotta sitten suuri amerikkalainen, jonka symbolisessa varjossa seisomme tänään, allekirjoitti vapautusjulistuksen. Tämä merkittävä julistus oli kuin valonhohtoinen toivon majakka miljoonille neekeriorjille, jotka olivat kärventyneet epäoikeudenmukaisuuden loimottavissa liekeissä. Se tuli riemuisana päivänkajona päättämään heidän vankeutensa pitkän yön. Mutta sata vuotta myöhemmin mustaihoiset eivät vieläkään ole vapaita.”

Vuonna 1964 Yhdysvaltojen senaatti laati lain, jolla lopetettiin rotuerottelu. Samana vuonna King sai Nobelin rauhanpalkinnon siihen asti nuorinpana palkinnonsaajana. Hänet murhattiin vuonna 1968, hänen ollessaan 39-vuotias.

Lisätietoja suomeksi:
Veikko Huuskan blogikirjoitus
Kirsi Eklundin kirjoitus MTV3-sivustolla

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.