Hiroshiman atomipommin pudottamisesta huomenna 70 vuotta

Atomipommien uhreja muistetaan vuosittain eri puolilla maailmaa ja Suomea Hiroshima-päivänä 6. elokuuta. Tänäkin vuonna järjestetään avoimia tapahtumia useilla paikkakunnilla:

Tapahtumia Helsingissä

Sadankomitean Hiroshima-päivän Pax-piknik: klo 17 Kaisaniemen puisto, Kaisaniemen puisto, Helsinki, otsikolla: Ydinaseeton maailma? Rauhanjärjestö Sadankomitea järjestää Kaisaniemen puistossa Helsingissä Pax-keskustelupiknikin ydinsodan uhasta ja ydinaseriisunnasta. Mukana keskustelussa ICAN Finlandin koordinaattorit Kati Juva ja Honna Marttila. https://www.facebook.com/events/999304803426973/

Helsingissä Hiroshima-päivän päätilaisuus järjestetään Töölönlahden rannalla, Oopperan amfiteatterilla. Illan ohjelmaan kuuluu musiikkia ja puheita. Illan hämärryttyä Töölönlahteen lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä. Puheet: Erkki Tuomioja ja sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa. Musiikista vastaa mm. Koiton Laulu. Ohjelma alkaa klo 21 ja kestää noin tunnin, jonka jälkeen viemme kynttilät rantaan ja laskemme veteen. https://www.facebook.com/events/1410991945894841/

Tapahtumia muilla paikkakunnilla

LOVIISA
Laivasillla klo 20.00 keskustelutilaisuus, jossa asiantuntijoina kansanedustaja Pekka Haavisto ja ETYJ-tarkkailijana Ukrainassa toiminut Anne Palm. Klo 21 alkaa Changemaker -nuorisoverkoston järjestämä työpaja otsikolla Nuoret, rauha ja radikalisaatio. Klo 22 kynttiläpuhe ja kynttiläkulkue uimarannalle. Paikalla on kynttilöitä. Tilaisuus on osa Loviisan Rauhanfoorumia, lisätietoja: www.rauhanfoorumi.fi/ohjelma-2015. Järjestäjänä Suomen Kristillinen Rauhanliike ja Changemaker.

KOTKA
Hiroshiman pommituksen muistotilaisuus kello 18 Sapokan laululavalla. Ohjelmassa lausuntaa, Pentti Tiusanen pitää puheen. Sitten kaikkien sotien uhrien muistokukitus. Järjestää Kymenlaakson Rauhanpuolustajat.

N√ĄRPES
Fredsljus t√§nds kl. 21-22 i N√§rpes √•, vid bryggan vid Centralidrottsplanens park. Tal av Senada Arnautovic¬ī. Musikprogram. Arr: N√§rpesnejdens Fredsf√∂rening.

PORI
Hiroshiman atomipommin uhrien muistotilaisuus kello 18 alkaen Puuvillatehtaan rannassa, jossa lasketaan kukkia ja paperiveneitä Kokemäenjokeen. Tervehdyksensä tuo Suomessa vieraileva japanilainen shamisen-muusikko Tota Imai. Ihmisten toivotaan tuovan mukanaan kukkia ja itse askartelemiaan paperiveneitä.
Järjestää Satakunnan Rauhanpuolustajat ja Maan ystävät.

RAUMA
Kynttil√§mielenosoitus klo 19 Kanaalin Venetsialaisilla portailla. Ohjelmassa on puhetta, musiikkia ja runoja. Ota mukaasi kynttil√§ ja sytyt√§ se kanssamme atomipommin uhrien muistoksi. Me muistamme ‚Äď ei koskaan en√§√§. J√§rjest√§√§ Rauman Rauhanpuolustajat.

TURKU
Hiroshima-p√§iv√§n tapahtuma kello 20‚Äď22 Aurasillan pieless√§ L√§ntisell√§ rantakadulla. Puhetta, laulua ja kynttil√∂idenlaskua Aurajokeen. Myynniss√§ kynttil√∂it√§ ja rauhanpinssej√§. J√§rjest√§√§ Rauhanpuolustajien Turun piirij√§rjest√∂.

VANTAA
Hiroshiman pommituksen uhrien muistotilaisuus Tikkurilassa Veinimyllyn rannassa kello 18‚Äď19. Osoite Tikkurilantie 42. Koiton Laulu esitt√§√§ rauhanlauluja, puhujana Rauhanliiton toiminnanjohtajan Laura Lodenius. Kaikki yhdess√§ kukitamme Keravanjoen ydinpommin uhrien muistoksi. Vapaa p√§√§sy, tervetuloa. J√§rjest√§√§: Vantaan Rauhanpuolustajat ry.

V√Ą√ĄKSY
Asikkalan Vääksyssä Toivo Kärki -lavalla kokoonnutaan muistamaan Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja kello 20. Puheenvuoron käyttävät teol.tri Juhani Veikkola ja Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi. Musiikista vastaa Lasse Reijomaa. Vääksyn jokeen laskettavat kynttilät saa kokoontumispaikalta.

Nämä tapahtumat kokosi:

Tiina Parkkinen
tapahtuma- ja kampanjakoordinaattori
Suomen Sadankomitea ry
tapahtumat@sadankomitea.fi
040 167 9660

Yläkuva: Hiroshimapäivän kynttilälyhtyjä Loviisanlahdella elokuussa 2014. Kuva: Jouni Viitala.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.