Valko-Venäjän ihmisoikeustilanne vaatii lisäisiä toimia Suomelta ja EU:lta

Suomen kristillinen rauhanliike (SKR) on syvästi huolissaan Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteesta, negatiivisesta oikeusvaltiokehityksestä, kansalaisvapauksien rajoittamisesta sekä poliittisista syistä vangittujen ihmisten puolesta.

Valko-Venäjän kansalaisilla on oikeus vapaisiin vaaleihin, heillä on oikeus vaihtoehtoon ja heitä täytyy kuunnella. Maan viime vuonna käydyissä vaaleissa tai sen jälkeisissä tapahtumissa valkovenäläisten oikeudet eivät ole toteutuneet.

Valko-Venäjän hallinnon osoittamaa demokratian halventamista ei tule hyväksyä. SKR pitää EU:n Valko-Venäjälle asettamia pakotteita oikean suuntaisina, mutta kutsuu Unionia harkitsemaan lisää toimia maan painostamiseksi.

EU:n ja Suomen tulee myös vedota oppositiohahmojen Marya Kalesnikavan ja Maksim Znakin puolesta, joita uhkaavat vuosien vankeustuomiot.

Mikäli Valko-Venäjän hallinto osoittaa jatkossa aitoa halukkuutta avoimeen demokraattiseen ja kansalliseen dialogiin, tulee Suomen aktiivisesti tarjota tukea tälle prosessille.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.