Vaihtoehtoja globaalin talouden ylivallalle

(Rauhantie 2004/01)

ud_photo.jpg
Ulrich Duchrow / Foto: epd

Saksalainen systemaattisen teologian professori Ulrich Duchrow luennoi Suomen sosiaalifoorumissa Helsingin Työväenpistolla lauantaina 3.4. Heidelbergin yliopistossa toimiva Duchrow on yksi yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen tähtäävän ekumeenisen Kairos Europa -liikkeen perustajista ja voimahahmoista. Duchrow haastaa kirkot osallistumaan keskusteluun globaalista taloudesta ja etsimään sille vaihtoehtoja.

Duchrowin esitelmän otsikkona on Property for people, not for profit: Alternatives to the Global Tyranny of Capital, Omaisuus kaikkien hyväksi, ei harvojen voiton tavoitteluun- vaihtoehtoja globaalin talouden ylivallalle. Duchrow on juuri julkaissut samannimisen kirjan yhdessä Franz J. Hinkelammertin kanssa.

property.jpg

Kirjan tekijöiden mukaan tämän päivän uusliberaali kapitalismi johtaa sivilisaation väistämättömään tuhoon. Sotilaallisen imperiumin suojaama säännöstelemättömien markkinoiden globalisaatio köyhdyttää yhä laajempia inhimillisiä sektoreita ja tuhoaa niin luontoa kuin ympäristöäkin. Tekijät tuovat kirjassaan esiin vaihtoehtoja globalisoidulle kapitalismille.

Duchrowin ja Hinkelammertin mielestä kirkotkin harjoittavat mammonan palvontaa. He haastavat kirkkoja asian tunnustamiseen. Kirjoittajat muistuttavat, että raamatullisen tradition ja Jeesuksen opetusten mukaan omaisuus on tarkoitettu elämän edistämiseen ja yhteisen hyvän palvelemiseen, ei harvojen voitontavoitteluun. Elämää ylläpitävään Jumalaan uskovan kirkon on tuomittava vallitseva tuhoisa taloudellinen ideologia ja käytäntö. Lisäksi on tuettava niitä liikkeitä ja tahoja, jotka pyrkivät vaihtoehtoisten taloudellisten mallien luomiseen.

Kirkkoliitot aktiivisina

Aloitteen globaalin talousjärjestelmän vastaiseen taisteluun kirkkojen piirissä teki Reformoitujen kirkkojen maailmanliitto (WARC) Sambiassa 1995. WARCin aloittamaan Talous elämän palveluksessa -prosessiin ovat liittyneet Kirkkojen maailmanneuvosto (WCC), Luterilainen maailmanliitto (LWF) sekä Euroopan kirkkojen konferenssi (CEC). Ne antoivat asiasta yhteisen julkilausuman Budapestissä 2001. Siinä lännen kirkkoja kutsuttiin vastustamaan taloudellisen globalisaation tuhoavia voimia ja toimimaan maailmanlaajuisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi.

Prosessiin mukaan liittyneen Kairos Europa -liikkeen juuret ovat Etel√§-Afrikan apartheidin vastaisessa taistelussa. “Kairos” on kreikkaa ja tarkoittaa hetke√§, jolloin on aika toimia. Perinpohjainen kulttuurinen muutos on Kairos Europa-liikkeen mielest√§ v√§ltt√§m√§t√∂n. Liike kutsuu kirkkoja ja yksitt√§isi√§ kristittyj√§ mukaan prosessiin yhteisty√∂ss√§ globaalia demokratiaa ajavien kansalaisliikkeiden kanssa.

Duchrowin kutsuivat Suomen sosiaalifoorumiin Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallinen työ, Tampereen seurakuntien yhteiskunnallinen työ ja Kirkkohallituksen diakonia- ja yhteiskuntatyö.

Kansalaisyhteiskunta-aloite Kansalaisten maailmannäyttämö, jossa muun muassa Kirkkohallituksen diakonia- ja yhteiskuntatyö on aktiivisesti mukana, järjestää lauantaina 3.4. Helsingin työväenopistolla Helsinki-prosessiin ja Kansalaisten maailmannäyttämöön liittyvän tilaisuuden. Puheenvuoron käyttävät muun muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Kirkon yhteiskuntatyön sihteeri Ilkka Sipiläinen. Tilaisuuden teemoja ovat kumppanuus, demokraattinen ja oikeudenmukainen globalisaatio, kansalaisyhteiskunta ja vaikuttaminen.

Maailman sosiaalifoorumissa mukana yli 100 000 ihmistä. Suomen sosiaalifoorumi on yksi paikallisista ja alueellisista sosiaalifoorumeista, jotka liittyvät maailman sosiaalifoorumiin. Maailman sosiaalifoorumi on muutaman viime vuoden aikana kasvanut globaalin kansalaisyhteiskunnan ehkä tärkeimmäksi keskustelufoorumiksi.

Sosiaalifoorumi toimii avoimena tilana, jonne tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan kannattajat voivat tuoda näkemyksiään laajempaan keskusteluun. Kolme ensimmäistä maailman sosiaalifoorumia järjestettiin Brasilian Porto Alegressa, tänä vuonna tapaaminen oli Mumbaissa, Intiassa. Tammikuussa järjestettyyn Mumbain sosiaalifoorumiin osallistui yli 100 000 ihmistä lähes sadasta maasta.

Suomen sosiaalifoorumi kokoontui Helsingin Kalliossa 3.-4.4. Tapahtuman j√§rjestelyiss√§ on mukana esimerkiksi suomalaisia kansalaisj√§rjest√∂j√§, ammattiyhdistysaktiiveja sek√§ kirkon ja kulttuurialan v√§ke√§. Nyt kolmannen kerran j√§rjestett√§v√§ Suomen sosiaalifoorumi tarjoaa yli 40 seminaarin, ty√∂pajan ja paneelikeskustelun voimalla uusia n√§k√∂aloja ja inhimillisi√§ vaihtoehtoja vallitsevalle uusliberalistiselle politiikalle. Samalla se haluaa antaa ratkaisuehdotuksia Suomen ja maailman ongelmiin. Kansainv√§liset vieraat tuovat esiin n√§k√∂kulmia Euroopasta ja kehitysmaista. Vuoden 2004 Suomen sosiaalifoorumin p√§√§teema on “Julkisten palvelujen puolesta”.

(KT/ ju)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.