Nasima Razmyar on Vuoden pakolaisnainen


Kuva julkaisuvapaa. Kuvaaja: Anne Heinonen

Seuraavan uutisen julkaisi Suomen Pakolaisapu 8.3.2010:

Suomen Pakolaisavun hallitus on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi afganistanilaissyntyisen Nasima Razmyarin.

Kannustuspalkinto myönnettiin tänä vuonna pakolaisnaiselle, joka on ansioitunut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. Razmyar on usean vuoden ajan parantanut työllään maahanmuuttajanaisten ja -tyttöjen asemaa.

Vuoden pakolaisnainen on tehnyt muun muassa kunniaväkivallan ennaltaehkäisytyötä, monikulttuurista tyttötyötä sekä työtä rasismin vastaisen ilmapiirin edistämiseksi. Lisäksi hän on ohjannut vertaistukiryhmiä väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille ja -lapsille. Tällä hetkellä Razmyar toimii projektipäällikkönä MoniNaisten Talo-hankkeessa, jossa hän vastaa maahanmuuttajanaisille tarkoitetun matalan kynnyksen sosiaalisen toiminnan järjestämisestä. Suosittelijat kuvaavat Razmyaria valovoimaiseksi, yhteiskunnallisesti aktiiviseksi ja rohkeaksi esiintyjäksi, joka suhtautuu työhönsä erittäin omistautuneesti.

”Haluan kannustaa maahanmuuttajanaisia opiskelemaan ja tarttumaan tilaisuuteen, kun sellainen tielle sattuu. Ikinä ei saisi tyytyä vähempään kuin mistä on haaveillut, ainakaan jos ei ole koskaan yrittänyt”, Vuoden pakolaisnainen sanoo.

Kabulissa syntynyt 25-vuotias Nasima Razmyar muutti isänsä diplomaattiviran vuoksi Moskovaan 5-vuotiaana. Afganistanissa puhjenneiden levottomuuksien takia Razymarin perhe ei voinut palata kotimaahansa. Perheen Kabulin koti tuhottiin ja heidän läheisensä joutuivat hengenvaaraan. Nasima Razmyar aloitti elämänsä alusta Helsingin vastaanottokeskuksessa vuonna 1992. Hän kokee olevansa yhtä lailla suomalainen kuin afgaani, eikä hänen mielestään kumpikaan sulje toista pois. Vuoden pakolaisnainen haluaa vaalia ja tuoda esiin kumpaakin kulttuuriaan, sillä ne ovat tärkeä osa häntä.

Razmyar kokee velvollisuudekseen auttaa ihmisiä ymmärtämään, etteivät pakolaiset ole asemassaan omasta halustaan. ”Kukaan ei lähde kotoaan
vapaaehtoisesti vailla mahdollisuutta palata välttämättä koskaan kotimaahansa. Pakolaisten kuuluisi saada olla tasavertaisia Suomen kansalaisten kanssa ja saada tukea uuteen alkuun, kun heidän koko elämänsä on revitty palasiksi kotimaassa.”

Lue Nasima Razmyarin kiitospuhe tästä.

Lisätietoja:

Anna-Stiina Lundqvist
Tiedotuspäällikkö
Suomen Pakolaisapu
p. +358 405 600772
e. anna-stiina.lundqvist(at)pakolaisapu.fi

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.