Amazing Grace

Upea, elĂ€mÀÀ suurempi elokuva! Hieno saavutus tekijöiltĂ€, semminkin kun kĂ€sittelyssĂ€ on historiallinen tapahtuma, erĂ€s lainsÀÀdĂ€ntöprosessi Isossa-Britanniassa vuosina 1789 – 1807.

Mutta nÀinhÀn maailmaa muutetaan, muun muassa. BrittilÀisen orjakaupan lakkauttaminen vuonna 1807 ja orjuuden lakkauttaminen BrittilÀisessÀ imperiumissa vuonna 1833 lienevÀt keskeisimpiÀ rajapyykkejÀ ihmiskunnan moraalisen kehittymisen historiassa.

Elokuvan sankari on William Wilberforce, rikkaan merkantin perijĂ€ Yorkshiren kreivikunnasta. TĂ€mĂ€ verbaalisesti lahjakas, villi ja vapaa nuori poliitikko, tulee uskoon ja harkitsee papin uralle siirtymistĂ€. HĂ€nen hyvĂ€ ystĂ€vĂ€nsĂ€, Englannin nuorimmaksi pÀÀministeriksi pian nouseva William Pitt, painostaa hĂ€ntĂ€ jatkamaan politiikassa. “Do you want to praise the Lord or change the word?” hĂ€n kysyy.

Wilberforcen puheille marssitetaan joukko orjuuden lakkauttamista ajavia aktivisteja, jotka saavat hÀnet jatkamaan politiikassa ja ottamaan poliittiseksi elÀmÀntehtÀvÀkseen orjuudenvastaisen taistelun.

TehtÀvÀ ei ollut helppo ja vaati sitkeÀÀ valistusta niin parlamentissa kuin sen ulkopuolellakin. Ranskan vallankumous ja sitÀ seuranneet sodat loivat ilmapiirin, jossa radikaalien muutosten lÀpivieminen oli kÀytÀnnössÀ mahdotonta.

Orjakaupan vastustaminen puettiin patriotismin asuun ehdottamalla lakia, joka kieltÀisi britannian kansalaisia avustamasta tai osallistumasta Ranskan siirtomaiden orjakauppaan. Wilberforce ja muut orjuuden vastustajat olivat parlamenttikeskustelun ajan hiljaa, niin etteivÀt heidÀn vastustajansa tajunneet lÀpi menneen lain todellisia seurauksia: lain kÀytÀntöönpano lakkautti kaksi kolmasosaa brittien orjakaupasta.

LÀhes kaksikymmentÀ vuotta kestÀneen todistelun jÀlkeen Wilberforce sai viimein parlamentin enemmistön taakseen, ja orjakauppa kiellettiin.

Samana vuonna kuoli yksi niistÀ miehistÀ, jotka saivat suostuteltua Wilberforcen jÀÀmÀÀn politiikkaan, Amazing Grace -nimisen uskonnollisen hymnin sanat kirjoittanut anglikaanipappi John Newton. Ennen todellista uskoontuloaan ja papinuraansa hÀn oli orjalaivan kapteeni, mutta katui syvÀsti entistÀ elÀmÀÀnsÀ.

“I once was lost, but now am found, Was blind, but now I see,” kuuluvat laulun sanat. Fyysisesti Newton sokeutui vanhetessaan, mutta pitĂ€ytyi kannassaan, ettĂ€ todellisuudessa siinĂ€ oli kĂ€ynyt pĂ€in vastoin.

Allmusic -tietokannan mukaan kappale on levytetty hurjat 1800 kertaa. YouTubesta se löytyy niin Elviksen, Michael Jacksonin, Steven Tylerin kuin Whitney Houstoninkin laulamana, tÀssÀ kuitenkin oopperalaulaja Jessye Normanin versio.

Wilberforce jatkoi taistelua oikeudenmukaisemman maailman puolesta aina vuoteen 1824, jolloin hÀn joutui terveyssyistÀ jÀttÀmÀÀn politiikan. Orjuudenvastaisen taistelun lopullinen lÀpimurto tapahtui Britti-imperiumin osalta 26.7.1833, kun orjuus saatiin vihdoin kiellettyÀ lailla.

William Wilberforce kuoli kolme pÀivÀÀ myöhemmin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.