Jaakobin kirje Amerikan demokraattipoliitikkojen suosiossa

(Kirjoitus on lyhennelm√§ Benedicta Cipollan jutusta “On Campaingn Trail, Democrats Put Their Faith in Book of James” The Washington Post -lehdess√§ 12.7.2008.)

obama2.jpg
Barak Obama sanoo voivansa rukoilla vaikka koko päivän, mutta täyttääkseen Jumalan tahdon hänen täytyy tehdä konkreettista työtä. Kuvassa hän poseeraa Tiibetin hengellisen johtajan Dalai laman kanssa. Kuvalähde: www.barackobama.com.

Kun Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen todenn√§k√∂inen presidenttiehdokas Barak Obama puhuu uskostaan, h√§n kaivaa toisinaan esiin Uuden testamentin Jaakobin kirjeen muistutuksen “usko ilman tekoja on kuollutta.” (Jaakob 2:20)

Samaan kirjeeseen viittasi viel√§ useammin my√∂s h√§nen vastaehdokas Hillary Clinton, jolla oli tapana lis√§t√§ siihen “henkil√∂kohtaisen teologiansa”, jonka mukaan teot ilman uskoa ovat liian kovia.

Edellisiss√§ vaaleissa Jaakobin kirjeest√§ haki tukea senaattori John F. Kerry: “Raamatusta l√∂ytyy hieno kohta, jossa sanotaan: ‘Veljet, mit√§ hy√∂ty√§ siit√§ on, jos joku sanoo uskovansa mutta h√§nelt√§ puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa h√§nt√§?'” (Jaakob 2:14)

Vuoden 2000 vaaleissa Jaakobin kirjaan viittasi puolestaan Al Gore, pyrkiess√§√§n osoittamaan George W. Bushin puheet afroamerikkalaisten auttamisesta pinnalliseksi: “N√§yt√§ sin√§ minulle uskosi ilman tekoja, min√§ kyll√§ n√§yt√§n sinulle uskon teoillani.” (Jaakob 2:18)

Toistuvat viittaukset Jaakobin kirjeeseen tuovat näkyvyyttä tälle usein ylenkatsotulle ja toisinaan kritisoidulle Raamatun kirjalle.

‘Usko ilman tekoja on kuollutta’ k√§√§ntyy politiikassa iskulauseeksi ‘retoriikka ilman toimintaa on kuollutta,’ sanoo “The God Strategy: How Religion Became a Political Weapon in America” -kirjan kustantaja Kevin Coe.

Jaakobin kirje painottaa tekojen merkitystä ehkä enemmän kuin mikään muu Uuden testamentin kirja. Toisin kuin muut Uuden testamentin kirjeet, Jaakob väheksyy dogmaattisuutta ja suosii käytännöllisiä eettisiä toimintaohjeita, joiden keskiössä on lähimmäisenrakkaus ja erityisesti köyhien auttaminen.

Viime vuosien aikana demokraatit ovat onnistuneet saamaan uskonnollisen vasemiston puolelleen. Vetoomuksillaan marginaalissa olevien auttamiseksi Jaakobin kirje sopii hyvin Demokraattiselle puolueelle. Coen mukaan vasemmistolla on paremmat edellytykset viitata Jaakobin kirjeeseen.

T√§m√§ ei kuitenkaan tarkoita, etteiv√§tk√∂ my√∂s Republikaanit viittaisi siihen. Kun republikaanisenaattori Sam Brownback’ilta kysyttiin, mik√§ saa h√§net taistelemaan Afrikan malariaa, k√∂yhyytt√§ ja n√§l√§nh√§t√§√§ vastaan, h√§n vastasi, “orvot ja lesket”, mik√§ oli selv√§ viittaus Jaakobin kirjeeseen 1:27: “Puhdasta, Jumalan ja Is√§n silmiss√§ tahratonta palvelusta on huolehtia orvoista ja leskist√§, kun he ovat ahdingossa, ja varjella itsens√§ niin, ettei maailma saastuta.”

(Suomennos: Timo Virtala)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.