Anthony De Mellon luento 1/4

Anthony de Mello oli intialainen jesuiittapappi, psykoterapeutti ja luennoitsija, joka tuli tunnetuksi hengellisyyttÀ kÀsittelevistÀ kirjoistaan.

De Mello syntyi Goalla Intiassa vuonna 1931 ja kuoli Yhdysvaltojen New Yorkissa vuonna 1987. HÀn matkusteli useissa maissa, enimmÀkseen Espanjassa ja Yhdysvalloissa, opiskelemassa ja myöhemmin opettamassa. HÀn perusti myös rukouskeskuksen Intiaan.

Ohessa yksi hĂ€nen luennoistaan. ÄlkÀÀ antako ensimmĂ€isten sekuntien sietĂ€mĂ€ttömĂ€n hissimusiikin karkoittaa teitĂ€ nĂ€iden mainioiden ajatusten parista.

Niille, joille englanninkielisen luennon seuraaminen tuottaa ongelmia sekÀ niille, jotka lukevat mieluumin kuin katsovat, tÀssÀ vapaasti suomennettu tiivistelmÀ:

Anthony De Mello kysyy, miten voisimme rukoilla paremmin. HĂ€n aloittaa kertomalla, mitĂ€ rukous ei ole. HĂ€n kertoo rabbista, joka oli palvellut Jumalaa hyvin koko elĂ€mĂ€nsĂ€ ajan. HĂ€n oli ollut nöyrĂ€, lainkuuliainen ja kĂ€rsivĂ€llinen, hyvĂ€ juutalainen. Vanhaksi tultuaan hĂ€n pyysi Jumalalta lottovoittoa, vedoten epĂ€itsekkÀÀseen elĂ€mÀÀnsĂ€. “Vanhuuden turvaksi, hĂ€n selitti Jumalalle.”

HÀn rukoili pÀivÀn, ja ruokoili toisen. Kului viikkoja, kuukausia ja vuosia, ja rabbi vain rukoili. Lopulta hÀn kyllÀstyi ja tuhahti Jumalle: MikÀ tÀssÀ nyt on niin vaikeaa!?

Jumala vastasi: No se, ettet ole ostanut lottokuponkia!

Eli Jumalaa on turha vaivata asioilla ja pyynnöillÀ, jotka voit toteuttaa itse.

MitÀ rukoilu sitten on?

De Mello vastaa myös tÀhÀn kysymykseen tarinan avulla. HÀn kertoo miehestÀ, joka keksi tulen. Oivallettuaan tÀmÀn taidoista arvokkaimman hÀn nousi vuorelle ja opetti sen edelleen kylmÀn alueen asukkaille, jotka hÀmmÀstyivÀt ja keksinnön vallankumouksellisuuden tajuttuaan innostuivat ja halusivat kilvan pÀÀstÀ kiittÀmÀÀn hyvÀntekijÀÀnsÀ.

Arvostuksesta huolimatta hÀn ei halunnut jÀÀdÀ alueelle, vaan jatkoi matkaansa ja opetti taidon yhÀ uusille heimoille ja kansoille. HÀnen maineensa levisi nopeasti ja hÀnestÀ tuli niin suosittu, ettÀ papisto pelkÀsi oman suosionsa laskua ja alkoi kokea hÀnet uhaksi. NiinpÀ he myrkyttivÀt hÀnet.

HÀlventÀÀkseen epÀluuloja papisto maalasi tulentekijÀstÀ kuvan alttarille, julisti hÀnet pyhimykseksi ja ohjasivat ihmiset kunnoittamaan Suurta TulenkeksijÀÀ, ihmeiden tekijÀÀ ja ihmisten ystÀvÀÀ. Myös tulentekovÀlineet he sijoittivat alttarille, ja kehittelivÀt mitÀ monimutkaisempia palvontamenoja ja vuosipÀiviÀ HÀnen muistolleen.

Mutta itse tulentekotaidon, sen he unohtivat. TulenkeksijÀn muistojuhlat, rituaalit, merkkipÀivÀtpÀivÀt ja palvontamenot jatkuivat vuosia, vuosikymmeniÀ ja vuosisatoja, mutta tulta heillÀ ei ollut.

Tulen tekeminen on rukoilua! Anthony De Mello huudahtaa. “Voit mumista pyyntöjĂ€si viikkoja, kuukausia ja vuosia, mutta jos et tee tulta, se ei ole rukoilua. Paljon hyvĂ€ntahtoisuutta, mutta ei rukoilua.”

“Miksi te sanotte minulle: ‘Herra, Herra’, mutta ette tee mitĂ€ minĂ€ sanon?” (Luukas 6: 46)

Mutta, Anthony De Mello huomauttaa, ei pidĂ€ kuitenkaan luulla, ettĂ€ hyvĂ€t teot olisivat automaattisesti rukoilua. HĂ€n kiteyttÀÀ ajatuksen saksalaisen teologin, mystikon ja filosofin Meister Eckhartin (1260 – n. 1328) sanoihin: TĂ€rkeintĂ€ ei ole niinkÀÀn se mitĂ€ teet, vaan se mitĂ€ olet.

“Jos olet hyvĂ€, tekosi loistavat kirkkaana. Sinun pitÀÀ muuttaa olemisesi. Se on tulta. Miten muutat olemisesi? MitĂ€ teet? Et mitÀÀn. Muuttaaksesi olemisesi, sinun tĂ€ytyy nĂ€hdĂ€. NĂ€et jotain mikĂ€ muuttaa sinut. Et tee mitÀÀn muuttaaksesi sinua. TĂ€mĂ€ maa on kuuluisa tekemisistÀÀn. Se on arvokas taito, mutta jos haluat muuttaa ihmisiĂ€, olet pulassa. MitÀÀn ei tarvitse tehdĂ€. Sinun tulee nĂ€hdĂ€ asiat uudessa valossa.”

(Jatkuu)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.