Hiroshima-illassa muistetaan sodan uhreja laajemminkin

Hiroshima yleiskuva lyhdyt 2 2013
Hiroshima-illan päätteeksi lasketaan kynttilälyhtyjä japanilaisen tradition mukaisesti.

Töölönlahden rannalla muistetaan tänään 6. elokuuta Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja sekä niitä siviilejä, jotka tänäänkin kärsivät sodan jaloissa ja joukkotuhoaseiden käytön uhan alla.

РRauhankynttilöiden sytyttäminen on tänä kesänä entistä ajankohtaisempaa. Kun se tehdään yhdessä, se myös tuntuu. Hyvät ajatukset lähtevät toivon liekkeinä pimenevälle Töölönlahdelle kuin ihmiskunnan yhteisenä rauhanrukouksena, pohtii yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen. Kristityt on kutsuttu rauhantekijöiksi ja siksi seurakuntakuntayhtymä on ollut mukana järjestämässä tätä rauhantilaisuutta jo 30 kertaa.

Helsingin tilaisuuden muina järjestäjinä ovat Suomen Rauhanliitto ja Svenska Fredsvänner i Helsingfors yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa.

РSuurin osa tavallisesta kansasta haluaa rauhaa, muistuttaa teologian tohtori Hannu Vapaavuori. Hän puhuu Helsingin Hiroshima-illassa. Vapaavuori pahoittelee sitä, että jotkut oikeuttavat sodan uskonnollisilla väittämillä. Uskonnollisia perusteita väkivaltaan kuulee eri uskontojen edustajilta.

РTulisi nähdä, että kaikki ihmiset ovat oikeasti tasa-arvoisia. Gazan tilanne osoittaa, että palestiinalaisten ihmisarvoa ei tunnusteta, suree Vapaavuori.

Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniuksen mielestä tämän päivän maailmanpoliittinen ilmapiiri muistuttaa kylmän sodan ajoista. Ydinaseiden uhka ei ole poistunut.

РOn huolestuttavaa, että yhä useampi valtio havittelee ydinasetta ja että terroristitkin voivat saada ydinmateriaalia käsiinsä. Ydinaseiden leviämistä ja kehittämistä rajoittavat sopimusjärjestelmät ovat kriisissä ja aseidenriisunnan sijaan ydinasevallat näyttävät lähinnä suunnittelevan päivittävänsä ja modernisoivansa aseistustaan, katsoo Lodenius.

Helsingin tilaisuus alkaa Oopperatalon takana ulkona Amfi-teatterilla klo 21.00. Ohjelmassa on puheet apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurilta, teologian tohtori Hannu Vapaavuorelta sekä mm. Yonan ja kitaristi Nicolas Rehnin musiikkia. Ohjelman jälkeen Töölönlahdelle lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä klo 22.00 alkaen.

Teksti: Heidi Rautionmaa

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.