Vastuuviikolla pohdittiin rauhan rakentamista

7018487a-8d51-41f4-a614-8fb7799d01af
Timo Virtala havainnollisti vasemmalle poskelle lyömistÀ Vuorisaarnan tekstin tulkintaa avatessaan. Tuija Samila osallistui leikkinyrkkitappeluun.

Teksti ja kuva: Heidi Rautionmaa. Kirjoitus on julkaistu ensimmÀisenÀ Kirkko ja kaupunki -lehdessÀ.

ItĂ€-Pasilan seurakuntakodilla keskusteltiin 26.10. kristityistĂ€ rauhanrakentajina. Ekumeenisen vastuuviikon tĂ€mĂ€n vuoden teemana oli 19.10.–26.10. VĂ€kivallan markkinat. Viikolla tarkasteltiin luonnonvarojen ja meidĂ€n kuluttamisemme yhteyttĂ€ maailman sotiin.?

Seurakuntakodilla keskustelijoita yhdisti pyrkimys oikeudenmukaisemman maailmaan.

– Kristus on antanut meille esimerkin toimia rauhan ja ihmisarvoisen elĂ€mĂ€n puolesta. MeidĂ€t on kutsuttu kulkemaan lĂ€himmĂ€isen rinnalla kaikissa elĂ€mĂ€ntilanteissa, muistutti Paavalin seurakunnan diakonissa Tuija Samila.

Pro gradu -työtÀ italialaisesta Sant Egidion yhteisöstÀ viimeistelevÀ Laura Huovinen esitteli Sant Egidion toimintaa ja teologiaa. TÀmÀ alunperin Italiassa syntynyt katolinen maallikkoliike sai alkunsa opiskelijoiden raamattupiiristÀ Euroopan hulluna vuotena 1968. Nuoret lÀhtivÀt kohtaamaan ja jakamaan ruokaa heille, joiden elÀmÀ huusi kÀrsimystÀ, epÀoikeudenmukaisuutta ja köyhyyttÀ.

– Kristityn kutsumuksena on yhteisön mukaan nĂ€hdĂ€ niin lĂ€helle, ettĂ€ muurit ihmisten vĂ€lillĂ€ murtuvat, Laura Huovinen sanoi.

TÀmÀ maailmanlaaja ekumeeninen yhteisö on erityisen tunnettu toiminnastaan rauhan vÀlittÀjÀnÀ maailman konfliktipesÀkkeissÀ. Esimerkiksi Mosambikin sisÀllissodan rauhansopimus neuvoteltiin Sant Egidion vÀlityksellÀ.

Suomen rauhanvÀlityksestÀ maailmalla kertoi ulkoministeri Erkki Tuomiojan erityisavustaja Tarja Kantola. Vuonna 2010 Suomen ja Turkin ulkoministerien aloitteesta perustettu rauhanvÀlityksen ystÀvÀryhmÀ on onnistunut vahvistamaan rauhanvÀlityksen asemaa YK:ssa.

Kantolan mukaan suomalaisten kristittyjen rauhantyö maailmalla tulee esiin esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen LÀhetysseuran työssÀ. Molemmat ovat niittÀneet mainetta konfliktien sovittelijoina.

Konkreettisen nÀkökulman konfliktipesÀkkeestÀ avasi Kati JÀÀskelÀinen. HÀn toimi ihmisoikeustarkkailijana kolme kuukautta EAPPI-ohjelman kautta BetlehemissÀ. SiellÀ ei voi vÀlttyÀ nÀkemÀstÀ muuria, joka kiemurtelee LÀnsirannalla kahdeksan metrin korkuisena betonirakennelmana ja eristÀÀ alueen Jerusalemista.

JÀÀskelÀinen koki, millaista on elÀÀ miehityksen alla. HÀn seurasi tilannetta alueella ja raportoi ihmisoikeusloukkauksista.

– Ihmisoikeuksien ja kansainvĂ€lisen humanitaarisen oikeuden kunnioittaminen lisÀÀntyy, kun rikkomuksilla on silminnĂ€kijöitĂ€, Kati JÀÀskelĂ€inen totesi.

Loviisan Rauhanfoorumin pÀÀsihteeri Timo Virtala kertoi vÀkivallattoman toiminnan onnistumisista mutta myös epÀonnistumisista. HÀnen mielestÀÀn on tÀrkeÀÀ punnita eri toimintamalleja ja vertailla niitÀ keskenÀÀn. TietystÀ nÀkökulmasta katsottuna periaatteellisen vÀkivallattomuuden harjoittaja ei voi koskaan epÀonnistua.

– Vaikka hĂ€nen ajamansa asia ei toteutuisi, hĂ€n tekee kuitenkin kaikkensa oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta. Jos hĂ€n toimisi omaatuntoaan vastaan, hĂ€n olisi epĂ€onnistunut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.