Pohjoismainen rauhanverkosto perustettu

Sunnuntaina 16.7.2023 perustettiin Tanskan Helsing√łriss√§ Pohjoismainen rauhanverkosto. 

Ven√§j√§n rikottua r√§ike√§sti kansainv√§list√§ oikeutta hy√∂k√§tess√§√§n Ukrainaan ja militarismin, viholliskuvien maalailun ja polarisaation ollessa eritt√§in huolestuttavassa nousussa Euroopassa pohjoismaalaiset rauhantoimijat tunsivat suurta tarvetta laajentaa ja tiivist√§√§ yhteisty√∂t√§√§n.  

Verkoston perustamista oli valmisteltu yli vuoden. Perustavassa kokouksessa oli l√§sn√§ yli kuutisenkymment√§ pohjoismaisten rauhanj√§rjest√∂jen edustajaa Ruotsista, Suomesta, Norjasta ja Tanskasta. Koordinaatioryhm√§√§n valittiin kaksi j√§sent√§ jokaisesta maasta. Suomeen edustajiksi kooridinaatioryhm√§√§n nimettiin Marianne Lax√©n Suomen Rauhanliitosta ja Teemu Matinpuro Suomen Rauhanpuolustajista, ja heid√§n varaj√§senekseen Jyry Virtanen Aseistakielt√§ytyj√§liitosta. 

Verkoston perustamista edelsi kahden p√§iv√§n seminaari, jossa k√§siteltiin Ven√§j√§n hy√∂kk√§yst√§ Ukrainaan, Suomen ja Ruotsin Nato-j√§senyytt√§, rauhankasvatusta ja monia muita ajankohtaisia teemoja. 

Suomesta paikalla oli laaja edustus. Suomen kristillisestä rauhanliikkeestä tuli yksi verkoston perustajajäsen Suomen Rauhanliiton, Rauhanpuolustajien, Wilpfin ja useiden muiden rauhanjärjestöjen ohella.

Kuvassa vasemmalla edessä Suomen kristillisen rauhanliikkeen varapuheenjohtaja Timo Virtala. Pöydän toisella puolella Ruotsin kristillisen rauhanliikkeen Kristina Post puolisonsa kanssa. Virtalan vieressä Ronja Iso-Heiko Suomen Rauhanliitosta.

1 comment

 1. Hei,
  olen vasta muuttanut Joensuusta Hämeenlinnaan, ja tottunut tekemään rauhantyötä.
  Tiedättekö ketään kaveriksi Hämeenlinnasta?
  Terveisin
  Liisa Kuusipalo
  P. 050 547 6548

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.