Köyhyyden puolittaminen on mahdollista

Muun Rauhantie 2004/01 materiaalin ohella siirsin tälle sivustolle myös Desmond Tutun seuraajan, Kapkaupungin anglikaanisen kirkon arkkipiispa Njongonkulu Ndunganen suomenvierailun loppiaissaarnan vuodelta 2004 Johanneksen kirkosta.

Ndunganen puhetta löytyy myös YouTubesta. Oheissa the Episcopal News Service’n haastattelussa vuodelta 2006 Ndungane korostaa YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamisen realistisuutta.

Köyhyys on aikamme suurin kirous, Ndungane huomauttaa ja lisää, että sen poistaminen on mahdollista. Maailmassa on riittävästi resursseja kaikille, ja niiden oikeudenmukaisesta jaosta ovat vastuussa hallitukset, mutta myös yksittäiset ihmiset. Aivan kuten vesipisarat pystyvät kaivertamaan kiveen reiän, niin myös jokaisen ihmisen jokaisella teolla on merkitystä yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa.

YK:n vuosituhattavoitteet eli YK:n vuosituhatjulistus laadittiin Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksessa vuonna 2000. Siihen kuuluu kahdeksan tavoitetta, jotka tähtäävät köyhyyden puolittamiseen ja parempaan terveyteen, koulutukseen, tasa-arvoon ja ympäristöön vuoteen 2015 mennessä:

1. Äärimmäisen nälän ja köyhyyden poistaminen
2. Ulottaa peruskoulutus kaikille
3. Edistää sukupuolten tasa-arvoa ja parantaa naisten asemaa
4. Vähentää lapsikuolleisuutta
5. Parantaa odottavien äitien terveyttä
6. Taistella aidsia, malariaa ja muita tauteja vastaan
7. Taata ympäristön kestävä kehitys
8. Luoda globaali kumppanuus kehitykseen

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.