Piispa Munib Younanille Pyhän Henrikin risti


Piispa Munib Younan puhumassa Loviisan rauhanfoorumissa 7.8.2010. Kuva: tv.

Arkkipiispa Kari Mäkinen on myöntänyt Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon piispalle Munib A. Younanille Pyhän Henrikin ristin. Arkkipiispa Mäkinen luovutti ristin tänään 5. huhtikuuta Jerusalemissa järjestetyssä tilaisuudessa.

Piispa Munib A. Younan sai tunnustuksen ansioistaan luterilaisen kommuunion rakentajana sekä kirkkojen välisen ekumenian ja uskontojen vuoropuhelun edistäjänä.

Piispa Younan on toiminut aktiivisesti kirkonjohtajien ja uskontojohtajien työyhteydessä Jerusalemissa, Lähi-Idän kirkkojen neuvostossa ja Luterilaisessa maailmanliitossa. Hänet tunnetaan sovinnon ja yhteyksien rakentajana kirkkojen, uskontojen ja Lähi-idän kansojen välillä.

Jerusalemissa pakolaisperheeseen 1950 syntynyt Munib A. Younan valmistui diakoniksi Järvenpään Luther-opistosta 1972 ja teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1976. Papiksi hänet vihittiin Jerusalemissa 1976 ja kirkkonsa piispaksi 1998. Luterilaisen maailmanliiton presidentiksi piispa Younan valittiin 2010.

Ensimmäiset Pyhän Henrikin ristit jaettiin 2007 arkkipiispa John Vikströmille ja professori Tuomo Mannermaalle. Pyhän Henrikin ristin ovat sittemmin saaneet presidentti Martti Ahtisaari, rovasti Paul Saar, arkkipiispa Leo, teol.tri Risto Lehtonen, piispa Tomas Shivute ja piispa Leino Hassinen.

Suomen kristillisen rauhanliikkeen myöntämän rauhanpalkinnon piispa Munib Younan sai 2001. Munib Younan oli pääpuhujana Loviisan rauhanfoorumissa elokuussa 2010.

1 comment

  1. Tämä ansiomerkki on todella hyvin ansaittu! Käsittääkseni Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon kaikki jäsenet joutuvat toimimaan aktiivisesti rauhan ja kulttuurien välisen lähentymisen puolesta. Sanon tähän niinkuin paikalliset kristityt: Assalamu aleikum!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.