Ekumeeninen vastuuviikko 23.–30.10.2011: Uskonnonvapaus on ihmisoikeus

Kansainvälinen oikeus edellyttää, että jokainen valtio kunnioittaa uskonnon-, ajatuksen- ja omantunnonvapautta. Oikeus on yleismaailmallinen ja kuuluu jokaiselle. Oikeuteen sisältyy perinteisten uskontojen lisäksi myös ei-uskonnolliset maailmankatsomukset, kuten ateismi, agnostiikka ja pasifismi.

Ekumeeninen vastuuviikko 2011 korostaa uskonnonvapauden merkitystä osana ihmisoikeuksia. Kampanjan teemana on Ajattele toisin – usko vapaasti!

”Uskonnonvapauden turvaaminen on ennen kaikkea yksilön suojaamista epäoikeudenmukaiselta kohtelulta. Yli puolet maailman väestöstä elää olosuhteissa, joissa uskonnonvapautta rajoitetaan tuhoisin seurauksin. Näitä loukkauksia tapahtuu myös Suomessa”, muistuttaa Vastuuviikon projektisihteeri Anna Hyvärinen Suomen Ekumeenisesta Neuvostosta.

Vastuuviikon tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. Kampanja tarjoaa käytännöllisiä tapoja edistää uskonnonvapautta ja vakaumuksensa tähden vainottujen asemaa.

”Kansainvälinen kumppanuus velvoittaa meitä ottamaan vastuuta heikoimmassa asemassa olevista lähimmäisistämme. Uskonnonvapaus on välttämätön osa turvallisuuden saavuttamisessa ja syrjinnän vähentämisessä”, Hyvärinen jatkaa.

Espoossa vietetään Vastuuviikkoa ekumeenisen ristisaaton merkeissä

Seurakunnat järjestävät eri puolilla Suomea Vastuuviikon tapahtumia. Espoon seurakunnat ja kristilliset järjestöt toteuttavat Vastuuviikon edellä 18.–23. lokakuuta Kristus keskellämme 2011 -ekumeenisen ristisaattoviikon. Tapahtuma kokoaa yhteen eri kirkkokuntiin kuuluvia kristittyjä. Varhaiskristillisen perinteen mukaan ristisaatossa vaelletaan kulkueena kirkkoon tai kirkolliseen kohteeseen.

Vastuuviikon ohjelmassa vietetään ekumeenista jumalanpalvelusta 23. lokakuuta kello 18 Tapiolan kirkossa Espoossa (Kirkkopolku 6). Jumalanpalveluksessa saarnaa piispa Teemu Sippo SCJ. Tilaisuus kuullaan 30. lokakuuta kello 18 YLE Radio1:ssä.

Helsingissä Mikael Agricolan kirkossa (Tehtaankatu 23) järjestetään Tuomasmessu 30. lokakuuta kello 18. Messussa saarnaa Vastuuviikon vieras, uskonnonvapaus asiantuntija Sam Paul Intiasta. Radio Dei lähettää tilaisuuden suorana lähetyksensä.

Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään tänä vuonna 23.–30. lokakuuta. Suomen kirkkojen yhteisen kansainvälisen vastuun ja vaikuttamisen kampanjan järjestää Suomen Ekumeeninen Neuvosto.

Vastuuviikkoa vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978. Vuodesta 1980 se on toteutettu kaikkien kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen yhteisenä ihmisoikeuskampanjana. Vastuuviikko tavoittaa noin miljoona ihmistä vuodessa.

Materiaalia:

Vastuuviikko: suomeksi http://www.vastuuviikko.fi; ruotsiksi http://www.ansvarsveckan.fi
Vastuuviikon hartausaineisto: http://www.vastuuviikko.fi/2011/virikeaineisto/

Lisätietoja:
Suomenkielinen Vastuuviikko: Anna Hyvärinen, anna.hyvarinen@ekumenia.fi, puh. 040 734 3754
Ekumeniska Ansvarsveckan: Jan Edström, jan.edstrom@evl.fi, puh. 040 142 4820

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.