Tekoälytutkija Timo Honkelalle rauhanpalkinto

”Hyvin suuri osa ihmisistä on lopen kyllästyneitä tähän riehumiseen, siihen että joku voi pahimmillaan tiputtaa jonkun ydinpommin niskaan,” toteaa Honkela Ihmisiä, siis eläimiä -podcast-lähetyksessä. ”Sekä järjen, että tunteiden tasolla sota on ihan yhtä hulluutta. Se on tietyssä mielessä eräs mielisairauden muoto.”

Suomen Kristillisen Rauhanliikkeen vuoden 2018 rauhanpalkinto on myönnetty tekoälytutkija Timo Honkelalle. Honkela on viime aikoina ollut esillä syksyllä ilmestyneen Rauhankone – tekoälytutkijan testamentti -kirjansa ansiosta. Siinä esitetään idea ihmisten kommunikointia analysoivan tekoalyn valjastamisesta yksilöiden ja valtioidenkin välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kyse ei ole yksittäisestä laitteesta tai järjestelmästä, vaan pikemminkin toimintaperiaatteesta, jota tukemaan voidaan rakentaa tietoteknisiä välineitä.

”Ideologiat pitäisi heti heittää romukoppaan” toteaa Honkela podcast-lähetyksessä. ”Kysymys on kompleksisuuden hallinnasta. Maailma on aina paljon monimutkaisempi kuin kukaan meistä pystyy hahmottamaan. Todellisuus on koko ajan dynaamisesti muuttuva.”

Rauhankone-kirjan perimmäisenä tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla. Honkelan kansainvälinen tutkijanura keskeytyi kolme vuotta sitten hänen saatua yllättäen aivokasvaindiagnoosin.

”Valitsimme Honkelan, koska hänen näkökulmansa rauhantyöhön on ennennäkemätön ja virkistävä,” toteaa SKR:n varapuheenjohtaja Timo Virtala. ”Korostamme rauhantyön moninaisuutta. Rauhantyötä pitäisi tehdä sekä ihmisen henkisen kehityksen että poliittisten järjestelmien kehittämiseksi. Honkela tuo keskusteluun aivan uuden ulottuvuuden, teknologian.”

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa piispa Munib Younan, rauhankasvatuksen äiti Helena Kekkonen, kansanedustaja Pekka Haavisto ja toimittajat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff. SKR on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö.

Lisätietoja:

Timo Virtala, timo.j.virtala@gmail.com, 045 784 05574
Timo Honkela 040 844 6 553

Kuva on Timo Honkelan omakuva kustantaja Gaudeamuksen sivuilta.

Ihnmisiä, siis eläimiä -podcast -lähetys 15.12.2017
Helsingin Sanomien artikkeli “Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla” 24.10.2017
Aamulehden artikkeli “Eräänä päivänä vaimo tajusi, ettei Timo Honkela muista presidentin nimeä – Parantumattomaan aivosyöpään sairastunut tekoälyn tutkija on jättämässä ainutlaatuista testamenttia” 24.10.2017
Ylen Itse asiassa kuultuna -ohjelman televisiohaastattelu 29.5.2017

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.