EU:n tulee valita siviiliväestön puoli Tigrayn konfliktissa Etiopiassa

Etiopian pohjoisosassa sijaitsevassa Tigrayn maakunnassa vallitsee sotatila. Niin etiopialaiset kuin kansainvälisetkin toimijat ovat epäonnistuneet estämään konfliktin syttymisen. Inhimillisen kärsimyksen määrää on vaikea kuvitella, myös siksi, että alueelta ei saa tietoa. Riski sille, että alueella tapahtuu sotarikoksia, on valitettavan suuri. Maakunnan pääkaupunki Mekele on lähes Helsingin kokoinen kaupunki. Etiopian armeija on antanut 72 tuntia aikaa Tigrayn sotajoukoille antautumiseen ja siviiliväestölle poistua alueelta. Suomen kristillinen rauhanliike on syvästi huolissaan alueen siviiliväestön kohtalosta. On selvää, että kaupunki ei tule täysin tyhjenemään naisista, lapsista tai vanhuksista. Mikäli pommit ja ammukset eivät tapa näitä siviilejä, sen tekevät elintarvikkeiden tai puhtaan juomaveden puute. Toimijoilla, joilla on vaikutusvaltaa toimenpiteiksi siviiliväestön suojelemiseksi tulee toimia välittömästi.

Erityisesti Euroopan Unionin tulee olla selkeä ja yhtenäinen vaatimuksessaan siviiliväestön suojelemisesta. Viestin tulee olla niin painokas kuin kansainvälinen laki vain sallii: rankaisemattomuus ei tule kysymykseen vaan Euroopan Unioni tulee vaatimaan kaikilta konfliktin osapuolilta vastuullisuutta kansainvälisen lain ja kansainvälisen humanitaarisen lain edessä. Viestin tulee olla, että sodan osapuolten toimia seurataan ja niitä tullaan selvittämään konfliktin tauottua.

Kuva: Timo Virtala. Sotilaita Tigrayn osavaltiossa kesällä 2018.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.