Joukkue, jossa kaikki saavat pelata


Ilkka Turkka pitämässä palkintopuhetta Tikkurilan Urheilutalossa 30.1.2011. Kuva: tv.

Suomen kristillisen liikkeen vuoden 2011 rauhanpalkinto myönnettiin jääkiekkojoukkue Iceheartsille ja joukkueen perustajalle, rovasti Ilkka Turkalle.

– Olen aina harrastanut monenlaisia liikuntalajeja. Siksi olikin luonnollista, että kun poikani aikanaan alkoivat pelata lätkää, kouluttauduin itse maalivahdiksi. Koulutuksen sainkin itse Markus Kettereriltä, kertoi Ilkka Turkka palkinnon luovutustilaisuudessa sunnuntaina 30.1.2011 Tikkurilan Urheilutalossa.

Turkan Ville -poika oli 13-vuotias, kun isä oli viemässä häntä kerran sunnuntaina jäähallille. Ville huomasi, että hanska oli unohtunut kotiin. Joukkueen sääntöjen mukaan pelata ei saanut, jos joku varusteista puuttui.

– Sanoin Villelle, että mene kannustamaan kavereita, Turkka kertoo käänteentekeväksi koituneen tapauksen vaiheita.

Kun isä työvuoron jälkeen tuli hakemaan poikaansa hallilta, kömpi Ville auton takapenkille ja totesi: “Isä, me perustetaan lätkäjoukkue, jossa kaikki saavat pelata.”

Villen ja isän yhteinen unelma ei toteutunut hetkessä. Mutta 90-luvun puolivälissä jo aikuistunut Ville-poika toi isälleen ruutupaperilla hahmotelman ideasta, ja asiat alkoivat edetä.

Vuonna 1996 ensimmäiset joukkueellinen 6-vuotiaita poikia aloitti Tikkurilassa. Nyt tämä ensimmäinen Icehearts -joukkue on aikuistunut. – Edelleen pidän yhteyttä suurimpaan osaan pojista, sanoo Turkka.

– Tämä on oikeastaan enemmän kasvatustyötä kuin lätkävalmennusta, Turkka ja nykyään yhtenä kasvattajista toimiva Teemu Vartiamäki sanovat.

– Lapset kaipaavat rutiineja: on voitava nukkua, syödä, käydä koulua, Ilkka Turkka sanoo. – Näiltä pojilta puuttuu usein turvallinen aikuinen, joka näitä rutiineja asettaisi. Siksi Icehearts -joukkue ja sen kasvattaja voi olla lapselle se ainoa tukihenkilö, joka vie kaikkien kynnysten yli, Turkka tiivistää.

“Iceheartsin ideana on kasvattaa lapsesta itseensä luottava, toiset huomioon ottava joukkueen jäsen. Mallia voi soveltaa laajemminkin yhteiskunnassa. Suomessa kaikilla halukkailla tulee olla mahdollisuus täysivaltaiseen osallistumiseen yhteiskunnassa ja työelämässä”, todettiin palkinnon perusteluissa.

Palkinto ojennettiin Ilkka Turkalle AC HaKi:n ja TPS:n välisessä salibandyottelussa. AC HaKi on Icehearts 00-01 salibandyjoukkueen kummijoukkue ja tärkeä yhteistyökumppani harrastuksen tukijana. Siksi oli luonnollista, palkinto jaettiin ottelun erätauolla. Täysi salillinen AC HaKin tukijoita hurrasi ja taputti kunniakirjan saaneelle Ilkka Turkalle.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.