Anthony De Mellon luento 2/4

MitĂ€ tarvitset nĂ€hdĂ€ksesi asiat uudessa valossa? Et tarvitse nuoruutta, voimaa, itsetuntoa etkĂ€ tahdonvoimaa, vaan vain halukkuutta ajatella asioita uudella tavalla. Halukkuutta nĂ€hdĂ€ jotain uutta… tĂ€mĂ€ on yleensĂ€ viimeinen asia mitĂ€ ihmiset tahtovat.

Ihmiset eivÀt halua nÀhdÀ asioita eri tavalla, kun ovat tÀhÀn asti nÀhneet.

TĂ€stĂ€ syystĂ€ Jeesuksellakin oli niin paljon ongelmia hyvĂ€n sanomansa levittĂ€misessĂ€. Ei pelkĂ€stÀÀn siksi, ettĂ€ hĂ€nen uutisensa olivat hyviĂ€ – ihmisethĂ€n eivĂ€t halua kuulla hyviĂ€ uutisia – vaan erityisesti siksi, ettĂ€ hĂ€nen sanomansa oli uusi.

(TĂ€ssĂ€ vaiheessa luennoitsija poikkeaa hiukan sivuraiteelle ja pyytÀÀ kuulijoitaan olemaan kriittisiĂ€ hĂ€nen opetuksilleen. Buddhakin kielsi aikoinaan oppineita ja munkkeja hyvĂ€ksymĂ€stĂ€ hĂ€nen opetuksensa kunnioituksesta, ja kehoitti heitĂ€ kĂ€sittelemÀÀn hĂ€nen sanojaan kuin kultaseppĂ€ kultaa: hangaten, rapsuttaen, leikaten ja sulattaen. “Eli toisaalta avoimuus ja vastaanottavuus, mutta toisaalta myös halu kyseenalaistaa, ja halu ajatella itse. Muuten ajaudumme henkiseen laiskuuteen.”)

Seuraavaksi Anthony De Mello testaa kuulijoidenda kykyĂ€ vastaanottaa uusia nĂ€kökulmia kysymĂ€llĂ€, kĂ€rsivĂ€tkö he. “Onko sinulla ongelmia? Onko ehkĂ€ niin, ettet nauti jokaisesta hetkestĂ€ elĂ€mĂ€ssĂ€si? Miten oli viimeisten kolmen tunnin aika: nautitko jokaisesta minuutista?”

“Jos vastaus on ei… jos vastaus on ettĂ€ kĂ€rsit, ettĂ€ sinulla on ongelmia, olet levoton… silloin sinussa on jotain vialla, pahasti vialla… olet unessa… olet kuollut!”

Ihmiset luulevat, ettÀ on luonnollista, ettÀ on ongelmia. EttÀ on inhimillistÀ kÀrsiÀ. Mutta nÀin ei ole.

Ihminen voi tuntea kipua ja kÀrsiÀ siitÀ, mutta ihminen voi myös tuntea kipua ja olla kÀrsimÀttÀ siitÀ.

ErÀÀltÀ suurelta mestarilta kysyttiin, mikÀ hÀnen elÀmÀssÀÀn on muuttunut sen jÀlkeen kun hÀn koki valaistumisen. HÀn vastasi: Ennen valaistumista olin masentunut, ja valaistumisen jÀlkeenkin olen masentunut. Erona vain on, ettÀ nykyisin en anna masennukseni hÀiritÀ minua.

KĂ€rsimys on sitĂ€, ettĂ€ antaa masennuksen haitata, valistaa De Mello. “TĂ€tĂ€ tarkoitan kĂ€rsimyksellĂ€… kĂ€rsimys on sitĂ€, ettĂ€ antaa kivun, masennuksen ja huolten hĂ€iritĂ€ ja haitata.”

Kun tĂ€mĂ€n asian ymmĂ€rtÀÀ, kun rukoilee tĂ€llĂ€ tavalla… masennus tulee, huolet tulevat, mutta kun ennen vanhaan samaistuit niihin, nyt ne eivĂ€t enÀÀ ole osa sinua. Ne ovat kuin pilvet taivaalla, jotka tulevat ja menevĂ€t.

MistÀ kÀrsimys sitten tulee? ElÀmÀstÀ, sanovat ihmiset. Kiinalaisilla on sanonta, jonka mukaan maailmankaikkeudessa ei ole mitÀÀn julmempaa kuin luonto. Et pÀÀse sitÀ karkuun.

Mutta kuitenkin, luonto ei ole se joka tekee vahingon, vaan vahingon tekee ihmisen oma sydÀn. SieltÀ kÀrsimys tulee. ElÀmÀ ei ole julmaa sinulle, sinÀ otat sen julmasti.

TehdÀkseen asian selvÀksi Anthony De Mello kertoo afrikkalaisesta heimosta, jolla oli tapana tuomita jÀsenensÀ kuolemaan karkoittamalla heidÀt. Heimosta karkoitetut kuolivat viikko karkoituksen jÀlkeen. Ei janoon eikÀ nÀlkÀÀn, ei minkÀÀn teloituksen vuoksi, vaan koska he tekivÀt itsemurhan.

“Jos meidĂ€t karkoitettaisiin tai hylĂ€ttĂ€isiin, me tuskin tekisimme itsemurhaa. MikĂ€ tappoi kylĂ€lĂ€isen? HĂ€n itse. HĂ€nen tapansa nĂ€hdĂ€ rangaistus. Ei itse rangaistus.”

Anthony jatkaa julmilla itsemurhaesimerkeillÀÀn ja kertoo, ettÀ lÀnsimaissa on aina silloin tÀllöin joku opiskelija, joka epÀonnistuneen tentin jÀlkeen tappaa itseensÀ. MikÀ hÀnet tappaa? Tenttikö? Ei, vaan hÀnen suhtautumisensa kyseiseen tenttiin.

Kun olette lĂ€hdössĂ€ piknikille ja sade yllĂ€ttÀÀ… mikĂ€ aiheuttaa negatiivisen tunteen teissĂ€? Sade, vai reaktionne sateeseen?

TÀmÀ tulee yleensÀ suurena jÀrkytyksenÀ ihmisille, jotka ovat rukoilleet vuosikymmeniÀ. TÀssÀ piilee yksi rukouksen vaaroista: se saattaa estÀÀ sinua pÀÀsemÀstÀ tulen luokse.

TÀmÀn luento-osuuden lopussa Anthony De Mello testaa kuulijoitaan uudestaan pyytÀmÀllÀ heitÀ miettimÀÀn jonkun asian, joka hÀiritsee heitÀ parhaillaan, tai on hÀirinnyt heitÀ viime aikoina.

TĂ€mĂ€n jĂ€lkeen hĂ€n pyytÀÀ kuulijoitaan ajattelemaan, ettĂ€ asian aiheuttama kĂ€rsimys ei tulekkaan ulkopuolelta, ei johdukkaan jostain tietystĂ€ tapahtumata, ihmisestĂ€ tai asiasta… ei siitĂ€, ettĂ€ joku kuoli, ettĂ€ menetit työpaikkasi, maineesi tai rahasi… vaan siitĂ€, miten reagoit kyseiseen tapahtumaan.

Jos joku toinen olisi ollut paikallasi, hÀn ei olisi vaivaantunut (disturbed). SinÀ olet. Miten tÀmÀ on mahdollista?

(Jatkuu)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.