Hiljenny hetkeksi

Laos_066

Monelle nykyajan ihmiselle ei ole muodostunut luontevaa tapaa harjoittaa omaa rukouselÀmÀÀ ja siten purkaa tunteitaan ja saada voimaa. Siksi Enonkosken luostariyhteisössÀ syntyi ajatus ettÀ meille Àlypuhelimia hipelöiville voisi olla luontevaa kÀyttÀÀ arjesta hetki meditoimiseen puhelinsovellusta hyödyntÀen. TÀmÀn mahdollistajaksi tuli ItÀ-Suomen yliopistossa kÀynnistynyt hanke, jossa kehitetÀÀn mobiilisovelluksia kirkolliseen kÀyttöön.

Rukousaineistojen valmisteluvaiheen jÀlkeen Enonkosken luterilainen luostariyhteisö kutsuu nyt kristittyjÀ rukoukseen ja hiljentymiseen puhelimen kautta juuri siellÀ missÀ kulloinkin sattuu olemaan. Luostariyhteisö on kokenut tehtÀvÀkseen olla mahdollisimman monen rukoilijan tukena. Kiireinen ihminen tarvitsee hiljaisuutta ja pysÀhtymistÀ myös pÀivittÀisessÀ elÀmÀssÀ. On luontevaa, ettÀ juuri luostariyhteisö, jonka juuret ovat kristikunnan vuosisataisessa rukouselÀmÀssÀ, auttaa ihan kaikkia ihmisiÀ pysÀyttÀmÀÀn kiireisen elÀmÀnrytmin itselle sopivalla hetkellÀ hiljentymÀllÀ rukoukseen.

Luterilaisen perinteen mukaisesti Enonkosken luostariyhteisön hetket ovat lyhyitĂ€ raamattumietiskelyjĂ€, joihin liittyy viriketeksti, rukous ja kuva. Niiden toivotaan virittĂ€vĂ€n ihmistĂ€ rukouksen ilmapiiriin. JulkaisurytminĂ€ on aluksi kolme hetkeĂ€ joka viikko. Lutherin sanoin: “Paras rukous on sydĂ€mestĂ€ nousevaa huokausta. Kristityn sydĂ€n on vahva silloin, kun se huokaa.”

Hetkien kirjoittajat ovat eri puolilta Suomea. Jakamalla ajatuksiaan kanssamme myös he haluavat liittyÀ Enonkosken luostariyhteisön rukouselÀmÀÀn. Jokainen tahtoo omista erilaisista lÀhtökohdistaan kÀsin liittyÀ siihen hengelliseen ilmapiiriin, jossa raivataan tilaa hÀlystÀ ja hajanaisuudesta kohti avoimuutta Jumalan puhuttelulle. Rukoukseen johdattelijan nimi kerrotaan kunkin mietiskelyn yhteydessÀ.
Hetki-sovellus avaa myös portin rukoilevaan luostariyhteisöön kuulumiseen. Enonkosken luostarissa Ihamaniemen kylÀssÀ yhteisö kokoontuu rukouksen ja hiljaisuuden viljelyyn talkoo- ja luostariviikkojen sekÀ retriittien merkeissÀ.

Rukoushetkien tarjoamisen puhelimeen, tablettiin ja kotiin mahdollistaa ItÀ-Suomen yliopiston seurakunnalliset mobiiliteknologiat-hanke, johon Enonkosken luostariyhteisö osallistui. Hankkeen tavoitteena oli kehittÀÀ mobiilisovelluksia seurakuntien ja niiden jÀsenten kÀyttöön tukemaan rippikoulua, jumalanpalveluselÀmÀÀ ja henkilökohtaista hartauden harjoittamista. TÀmÀn vuoden loppuun saakka kestÀvÀn Hankkeen pÀÀrahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto, jonka osuus on noin 418 000 euroa. Kirkkohallituksen osuus on 80 000 euroa ja ItÀ-Suomen yliopiston omarahoitusosuus noin 25 000 euroa. Hetki-sovellus on toistaiseksi ladattavissa Google Play-kaupasta ilmaiseksi.

LisÀtietoja:

Suomen evankelis-luterilaisen luostarin tuki ry
Enonkosken luostariyhteisö
www.luostariyhteiso.fi/hartaus

Pellervo Kokkonen
, puheenjohtaja
puheenjohtaja@luostariyhteiso.fi
Puh. 050 499 9452

Ari Luomajoki, pastori
Hetki-sovelluksen sisÀllöntuottaja
ari.luomajoki@evl.fi
Puh. 0400 657 181

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.