Kveekareiden jäljillä Lapissa ja maailmalla

Tervetuloa tapahtumaan, jossa kveekareiden menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus kohtaavat pohjoisissa maisemissa. Aiheena on Lapin jälleenrakennukseen liittyvien työleirien muistelu ja maailman kveekaripäivän tapahtuma Rovaniemellä Rovalan setlementissä 3.-4.10.2015.

Suomen Kveekarien Uskonnollinen Seura järjestää yhteistyössä Rovalan setlementin kanssa viikonlopputapahtuman, johon on kutsuttu puhujiksi useita kveekaritoimijoita ja omien alojensa asiantuntijoita. Kansainvälisten kveekarijärjestöjen AFSC (American Friends Service Committee ), QUNOn (Quaker United Nations), EMES (European and Middle
East Section) edustajat kertovat kveekarien kansainvälisestä avustustyöstä tänä päivänä. Työleireistä ja niiden
seurauksena syntyneestä Viittakiven opistosta tulee kertomaan Viittakiven opiston entinen apulaisrehtori ja työleirikonkari Jorma Reinimaa. Jonathan Lutz puhuu työleireistä isänsä Howard Lutzin kokemuksiin ja arkistoihin nojaten, ja ruotsalainen Annika Holsing valottaa Ruotsin kveekareiden osuutta työleireillä sekä näiden yhteistyötä Ruotsin setlementtiliikkeen kanssa. Lapin yliopiston Feeniks-hankkeen tutkijat Anniina Koivurova ja Tiina Harjumaa kertovat omasta kveekareihin ja kveekariuteen kohdistuvasta tutkimuksestaan, ja työleirien seurauksena syntyneen KVT:n toiminnasta kertoo Emmi Ruohonen.

Lapin sota kesti syyskuun puolivälistä vuoden 1944 loppuun ja sodan loppuvaiheessa jäljellä olivat tuhotut ja poltetut kylät, kaupungit, kodit, sairaalat, sillat ja saunat. Suomen aseveljeys saksalaisten kanssa vaikeutti kansainvälisen avun saamista Suomeen sodan jälkeen ja American Friends Service Committee (Amerikan Kveekareiden avustusjärjestö) oli ainoa järjestö, joka sai luvan Yhdysvaltojen hallitukselta suorittaa huoltotyötä Suomessa. Kveekarit pistivät pystyyn työleirejä yhteistyössä Suomen Huolto ry:n ja Suomen Punaisen Ristin Lapin paikallisosaston kanssa. Työleirejä järjestettiin Lapissa vuosina 1945 – 55; amerikkalaiset kveekarit olivat Lapissa vuosina 1945-47.

Viikonlopputapahtuman tarkoituksena on sekä muistaa työleirien aikaansaamaa henkistä ja aineellista hyvää ja katsoa, mihin kaikkeen se on johtanut myöhempinä aikoina. Katsomme myös tulevaan: minkälaista yhteistyötä Suomen kveekarit ja setlementtiliitto ja/tai muut yhteistyötahot voisivat tehdä tänä päivänä ihmisten hädän lievittämiseksi. Rauhantyötä ja yhdessä elämisen mallia tarvitaan edelleen, ei vähiten uusien kansainvaellusten kynnyksellä, pakolaisten ja maahanmuuttajien kohtaamisessa sekä kantaväestöä koettelevien yhteiskunnallisten murrosten aiheuttamien koettelemusten keskellä. Kveekareilla oli keskeinen osa Lapin jälleenrakennuksessa ja kansainvälisen yhteistyön ja rinnakkaiselon rakentamisessa Viittakiven opiston kautta. Kansainväliset kveekarijärjestöt ovat tunnettuja rauhantyöstään, humanitaarisesta avusta, työstä lapsisotilaiden kuntouttamisessa ja vankiloissa olevien naisten ja lasten aseman parantamisessa sekä kestävään kehitykseen suuntautuvista ponnisteluistaan kansainvälisen politiikan saralla.

Mikä on kveekarien tehtävä tämän päivän Suomessa, on yksi liikkeen keskeinen kysymys ja sitä pohditaan yhdessä muun muassa setlementtiliikkeen kanssa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Rovaniemellä.

Kiinnostuitko tapahtumasta? Katso myös viikonlopun tarkempi ohjelma, ilmoittautumisohjeet sekä tietopaketti matkustamisesta ja majoittumisesta. Ilmoittautumiset lähetetään sähköpostitse osoitteeseen rjailo@ulapland.fi sunnuntaihin 6.9. mennessä. Suomen vuosikokoukselta on myös mahdollista hakea tukea osallistumiskustannuksiin.

Lisätietoa ilmoittautumisesta ja käytännön järjestelyistä: Rita Jailo, rjailo@ulapland.fi.

Kirjoittanut: Ari Kurlin

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.