Jaakobin kirje Amerikan demokraattipoliitikkojen suosiossa

(Kirjoitus on lyhennelmä Benedicta Cipollan jutusta “On Campaingn Trail, Democrats Put Their Faith in Book of James” The Washington Post -lehdessä 12.7.2008.)

obama2.jpg
Barak Obama sanoo voivansa rukoilla vaikka koko päivän, mutta täyttääkseen Jumalan tahdon hänen täytyy tehdä konkreettista työtä. Kuvassa hän poseeraa Tiibetin hengellisen johtajan Dalai laman kanssa. Kuvalähde: www.barackobama.com.

Kun Yhdysvaltojen demokraattisen puolueen todennäköinen presidenttiehdokas Barak Obama puhuu uskostaan, hän kaivaa toisinaan esiin Uuden testamentin Jaakobin kirjeen muistutuksen “usko ilman tekoja on kuollutta.” (Jaakob 2:20)

Samaan kirjeeseen viittasi vielä useammin myös hänen vastaehdokas Hillary Clinton, jolla oli tapana lisätä siihen “henkilökohtaisen teologiansa”, jonka mukaan teot ilman uskoa ovat liian kovia.

Edellisissä vaaleissa Jaakobin kirjeestä haki tukea senaattori John F. Kerry: “Raamatusta löytyy hieno kohta, jossa sanotaan: ‘Veljet, mitä hyötyä siitä on, jos joku sanoo uskovansa mutta häneltä puuttuvat teot? Ei kai usko silloin voi pelastaa häntä?'” (Jaakob 2:14)

Vuoden 2000 vaaleissa Jaakobin kirjaan viittasi puolestaan Al Gore, pyrkiessään osoittamaan George W. Bushin puheet afroamerikkalaisten auttamisesta pinnalliseksi: “Näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, minä kyllä näytän sinulle uskon teoillani.” (Jaakob 2:18)

Toistuvat viittaukset Jaakobin kirjeeseen tuovat näkyvyyttä tälle usein ylenkatsotulle ja toisinaan kritisoidulle Raamatun kirjalle.

‘Usko ilman tekoja on kuollutta’ kääntyy politiikassa iskulauseeksi ‘retoriikka ilman toimintaa on kuollutta,’ sanoo “The God Strategy: How Religion Became a Political Weapon in America” -kirjan kustantaja Kevin Coe.

Jaakobin kirje painottaa tekojen merkitystä ehkä enemmän kuin mikään muu Uuden testamentin kirja. Toisin kuin muut Uuden testamentin kirjeet, Jaakob väheksyy dogmaattisuutta ja suosii käytännöllisiä eettisiä toimintaohjeita, joiden keskiössä on lähimmäisenrakkaus ja erityisesti köyhien auttaminen.

Viime vuosien aikana demokraatit ovat onnistuneet saamaan uskonnollisen vasemiston puolelleen. Vetoomuksillaan marginaalissa olevien auttamiseksi Jaakobin kirje sopii hyvin Demokraattiselle puolueelle. Coen mukaan vasemmistolla on paremmat edellytykset viitata Jaakobin kirjeeseen.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö myös Republikaanit viittaisi siihen. Kun republikaanisenaattori Sam Brownback’ilta kysyttiin, mikä saa hänet taistelemaan Afrikan malariaa, köyhyyttä ja nälänhätää vastaan, hän vastasi, “orvot ja lesket”, mikä oli selvä viittaus Jaakobin kirjeeseen 1:27: “Puhdasta, Jumalan ja Isän silmissä tahratonta palvelusta on huolehtia orvoista ja leskistä, kun he ovat ahdingossa, ja varjella itsensä niin, ettei maailma saastuta.”

(Suomennos: Timo Virtala)

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.